Western Cape, BIOROCK rendszer egy ökofarmon

Western Cape, BIOROCK rendszer egy ökofarmon

KIALAKÍTÁS ÉS KÖRNYEZET

Ügyfelünk a Stonehaven Farm, Western Cape-ban. A farmon biozöldségeket, olajat és mézet termelnek. Állattartással is foglalkoznak, csirkéket tartanak, leginkább tojásuk miatt, de a veteményeskertben kártevőirtásra és komposzt "adalékanyag" termelésre  (csirketrágya formájában) is kíválóan hasznosak.

A farmon két nagyobb családiház, néhány személyzeti lakrész, ahol nagyjából 6 fő él, valamint 2 vendégház található, időszakos bérbeadás céljából. Minden vendégház 4 fő elszállásolására alkalmas.

A terület megközelítése egy keskeny és meredek, egysávos kavicsos úton lehetséges, amelyen kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett nehéz a bejutás, ezen az úton szinte lehetetlen a szippantós autóval történő közlekedés. Rendszerünk mellett szóló másik fontos érv volt, hogy a gazdaság a környezetbarűt megoldásokat részesíti előnyben, minden téren törekednek a lehető legkisebb ökológiai lábnyom szerint élni. Ezért ingatlanon belül próbálnak mindent újra felhasználni és újrahasznosítani.

MEGOLDÁS:

A farm enyhén lejtős területen helyezkedik el, így lehetőségünk nyílt az ingatlanon belüli csatornahálózat kiépítésére, amely a szennyvizet gravitációsan gyűjti össze a farm különböző pontjairól. Az összegyűjtött szennyvíz egy előkezelő tartályba érkezeik, majd ebből egy 15 lakosegyenérték kapacitású ECOROCK bioreaktorba kerül. A tisztított szennyvizet 50-50%-ban elosztják, az egyik felét visszavezetik az előkezelő tartályba, a másik felét pedig egy tárolóaknába szivattyúzzák, ebből öntözik a deponált, érésben lévő komposztot.

EREDMÉNY:

A rendszer 2018. augusztusa óta működik. Jelenleg az üzem hétköznapokon nagyjából napi 700 liter szennyvizet kezel, hétvégén és ünnepnapokon pedig megnövekedett mennyiséggel dolgozik. A tisztított szennyvíz tároló tartály 2000 literes, így a gazdaság kénytelen a tárolóban lévő tisztított vizet minden nap felhasználni, nehogy a tartály túlcsorduljon. 

A farmon keletkező szennyvíz minden litere újra felhasználásra kerül. A telepített berendezéseket mára a növényzet teljesen körbenőtte, vizuálisan észre sem vehető. A rendszer teljesen szagtalan, működése csendes.  

A terület jellemzően sziklás, a telepítési megfontolások során emiatt a földmunka minimalizálása volt a cél, így az ECOROCK-ot föld feletti módon telepítettük.

Az ECOROCK tisztított víz elvezetési pontjához osztódoboz került beépítésre, két szivattyú átemelő aknával, az egyik a visszaforgató szivattyúhoz, a másik a tároló tartályhoz juttatja a tisztított vizet.