321

Milyen típusú háztartási termékek használhatók biológiai szennyvíztisztító működtetése esetén?

Milyen típusú háztartási termékek használhatók biológiai szennyvíztisztító működtetése esetén?

Posted on 13 ápr 2022 by Lise Helluy

MILYEN TÍPUSÚ HÁZTARTÁSI VEGYI ANYAGOK ÉS TERMÉKEK HASZNÁLHATÓAK EGYEDI BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ RENDSZER MŰKÖDTETÉSE ESETÉN?

Már rendelkezik BIOROCK egyedi szennyvíztisztító berendezéssel, vagy tervezi annak használatát? Legyen szó akár egy működő, vagy akár egy új szennyvíztisztító berendezésről, annak érdekében, hogy az hosszútávon is megfelelően üzemeljen, fontos tisztában lennie azzal, milyen vegyi anyagokat, termékeket használhat mindennapjaik során. 

Jelen bejegyzésünkben felsoroljuk azokat az anyagokat, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk, és azokat, amelyeket kerülni szükséges BIOROCK szennyvíztisztító berendezés alkalmazása esetén.

Mindenekelőtt elengedhetetlen megérteni, hogy miért lehetnek egyes termékek vagy anyagok veszélyesek a szennyvíztisztító berendezés szempontjából.

MIÉRT NEM JAVASOLT AKÁRMILYEN HÁZTARTÁSI TISZTÍTÓSZER VAGY TERMÉK ALKALMAZÁSA BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ RENDSZER MŰKÖDÉSE MELLETT?

A háztartásokban keletkező összes szennyvíz (WC, fürdő, konyha, stb.) a BIOROCK egyedi biológiai tisztító rendszerre érkezik. Ott először az előkezelő tartályba kerül, ahonnan tovább haladva éri el a bioreaktor egységet. Ebből kifolyólag a takarítások során felhasznált anyagok is végső során a biológiai kezelőegységre érkeznek. 

mikrobákA biológiai szennyvíztisztítás során baktériumok (élő szervezetek) hasznosítják a szennyvizekben lévő szerves szennyeződéseket.

Ezeknek a baktériumoknak a segítségével tud hatékonyan működni az Ön környezetbarát rendszere.

Ezért legyen nagyon óvatos! Az egész tisztítási folyamat az élő szervezetek működésén alapszik, amik „egészségét” – és ezáltal a tisztítás folyamatok hatékonyságát – egyes vegyi anyagok veszélyeztethetik! Egészséges baktériumkultúra hiányában nincs szennyvíztisztítás és a tartály kellemetlen szagok forrásává válhat.

A baktériumok egészségének érdekében íme néhány hasznos tanács.

 

TERMÉKEK ÉS ANYAGOK, AMELYEK NEM KERÜLHETNEK A BERENDEZÉSBE:

Amint az a berendezés használati útmutatójában is olvasható, tilos bizonyos termékek lefolyóba vagy WC öntése, mivel azok jelentősen befolyásolhatják a tisztítás hatékonyságát, ilyenek például:

  • olajok (pl.: motorolaj)
  • viaszok és gyanták
  • festékek és oldószerek
  • szénhidrogén alapú termékek (benzin, kőolaj stb.)
  • bármilyen növényvédőszerek, biocid anyagok
  • erős lúgok és savak

Ezeket az anyagokat külön kell gyűjteni, majd gyűjtő- és újrahasznosító pontokon lehet leadni további kezelésre, környezetbarát ártalmatlanításra

antibakteriális törlőkendőkA baktériumok védelme és szaporodásuk fenntartása érdekében ne használjon fehérítőt vagy maró nátron tartalmú tisztítószereket. Ne használjon antibakteriális hatóanyagokat tartalmazó higiénés törlőkendőket sem, amelyek károsak lehetnek a szennyvíztisztító rendszer megfelelő működésére.

 

 

 

NÉHÁNY TANÁCS:

  • Néhány mosogatógép tabletta nagy mértékben fehérítőt tartalmaz, legyen óvatos! Vásárlás előtt mindig ellenőrizze az adott termék összetételét.
  • Ne öntse se a lefolyóba, se a WC-be az étolajat. 
  • A tiszta víz nem tiszta víz, ezért ne vezesse az esővizet vagy medencevizet a csatornába.
  • Kerülje a biológiailag nem, vagy nehezen lebomló anyagok lefolyóba kerülését, például homok, hamu, cigarettacsikk, női higiéniai termékek és macskaalom.

A hazai kereskedelemben szerencsére számos olyan, természetes összetevőkből álló termék elérhető, amelyek kiváló alternatívái a vegyszeres tisztítószereknek. Ezek a termékek és anyagok mind a biológiai szennyvíztisztító rendszer, mind a környezetünk szempontjából is biztonságosak.

NÉHÁNY TERMÉSZETES EREDETŰ TISZTÍTÓSZER, AMIT HASZNÁLHAT:

Az alábbiakban felsorolt termékek az emberi egészségre, a környezetre és a szennyvíztisztítást végző baktériumok számára is biztonságos alternatívát kínálnak a vegyszeres háztartási tisztítószerek kiváltására:

  • Fehér ecet: Tisztítás, fertőtlenítés, vízkő eltávolítás – ez a varázslatosan sokoldalú termék biztonságosan használható.
  • Szódabikarbóna: Kiválóan alkalmazható takarításhoz, fehérítéshez, de akár még szépségápolási célokra is! Fehér ecettel kombinálva vízkő vagy egyéb lerakódások eltávolítására is képes. Meg fog lepődni hatékonyságán!

Szódabikarbóna

  • Szappanok (pl.: fekete vagy lenmagolajos szappan): ezek a termékek képesek a szennyeződések eltávolítására, de a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusokra nem károsak. Kellemes illatot eredményeznek mosásnál.
    Citrom: természetes citromsav tartalma miatt ez az egyik legjobb fertőtlenítőszer, de tökéletes megoldás zsírtalanításhoz és fényesítéshez is, mindemellett frissítő illatot hagy maga után.

Citromlé háztartási termék

Most, hogy már tisztában van a kerülendő termékekkel és az azokat tökéletesen helyettesítő természetes eredetű tisztítószerekkel is, csak egy apró kis változtatás szükséges a korábbi rutin gyakorlatokon ahhoz, hogy ne okozzon kárt az egyedi szennyvíztisztító berendezésében. Az a bemutatott javaslatoknak köszönhetően hosszútávon és megbízhatóan fog működni. 

Ha mégis bármilyen probléma merülne fel, vagy kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot webhelyünkön keresztül. Örömünkre szolgál, ha segíthetünk!