321
)

Hogyan történik az otthoni szennyvíztisztítás: a szennyvíztisztítás folyamata

Hogyan történik az otthoni szennyvíztisztítás: a szennyvíztisztítás folyamata

Posted on 13 ápr 2022 by Lise Helluy

Elgondolkozott már azon, hogy hogyan tisztítják a szennyvizet otthoni körülmények között? Ez egy teljes egészsében természetes, biológiai folyamat. Azt követően, hogy a szennyvíz elhagyja lakását, egy szennyvíztisztító telepre kerül, majd tisztítást követően általában visszajut a természetbe. Ebben a blogbejegyzésben arról olvashat, hogy hogyan is működnek ezek a szennyvíztisztító telepek, és hogy mi történik a szennyvíztisztítása közben. Ismertetjük a házi szennyvíztisztító berendezések használatának előnyeit. 

Amennyiben csatornázatlan településen él, akkor a háztartásában képződő szennyvízkezeléséhez otthoni szennyvíztisztító berendezésre van szükséges. Ma már ugyan a legtöbb terület csatornázott, de milyen lehetőségei vannak, amennyiben lakóhelye még sem?

MIK IS AZOK A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEK?

ECOROCK diagram A szennyvíz kezelésében fontos szerepet töltenek be a szennyvíztisztító telepek, melyek megtisztítják a szennyvizet, mielőtt visszakerülne a természetes környezetbe. Sokféle szennyvíztisztító telep létezik, különféle tisztítási technológiát alkalmazva, de minden alkalmazott technológia végső célja ugyanaz: eltávolítani a szennyező anyagokat a vízből. Ezek, többek között lehetnek baktériumok, vírusok, szilárd anyagok és olajok.

A leggyakrabban alkalmazott szennyvíztisztítási technológiát eleveniszapos rendszernek nevezzük, melynek során a természet adta lehetőségeket használjuk ki. Ez az eljárás a szennyvíz levegőztetésével kezdődik, ezzel segítjük a biológiai tisztítást, a szennyezőanyagok lebontását. A kezelt vizet ezután egy szűrőn vezetik át, hogy a még szennyvízben maradt szennyeződéseket is eltávolítsák. 

A szennyvíztisztító telepek számos előnnyel járnak, beleértve a jobb vízminőséget és a csökkentett környezeti szennyezést. Hozzájárulnak a közegészség védelméhez is azáltal, hogy megakadályozzák a káros baktériumok és vírusok vízellátásba történő bekerülését. Ezen felül a szennyvíztisztítás hozzájárul az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

HOGYAN IS VALÓSUL MEG AZ OTTHONI SZENNYVÍZTISZTÍTÁS?

Szennyvíz az ECOROCK tartálybaMosogatás közben a keletkezett szennyvíz a lefolyócsövön keresztül távozik lakásunkből, és belép a szennyvíztisztító berendezésbe. Először egy előkezelőtartályon halad keresztül, ahol a víznél nehezebb szilárd anyagok leülepednek a tartály alján, a könnyebb olajok és zsírok pedig a víz felszínére úsznak.

A szennyvíz ezután egy következő tartályba, az úgynevezett bioreaktor kezelőegységbe folyik tovább, ahol keveredik a szennyvíz lebontását elősegítő baktériumokkal. Hogyan történik a szennyezőanyagok lebontása? A baktériumok tápanyagként használják fel, vagyis elfogyasztják a szennyvízben lévő kórokozókat, szennyezőanyagokat. Ebben a folyamatban nagyon fontos a levegőztetés, a baktériumoknak csak úgy mint, nekünk, a tápanyag mellett oxigénre is szükségük van az élethez!

A második lépést követően a már tisztított szennyvizet a környezetbe, általában folyóba, vagy akár közvetlenül a talajba vezetjük vissza. Egyes helyeken, a szükséges engedélyt megkérve és az előírásokat betartva akár gyökérzónásöntözésre  is újra felhasználhatjuk az így megtisztított szennyvizet.

HOGYAN MŰKÖDNEK A BIOROCK SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSEI?

A BIOROCK berendezéseink hatékonyabbak, mint a hagyományos szennyvíztisztítási eljárások, mivel kevesebb iszapot termelnek. Emellett a BIOROCK szennyvíztisztító rendszerei kiváló minőségű tisztított szennyvizet eredményeznek. Működésükhöz nincs szükségük elektromos áramra, tökéletesek elektromos hálózat nélküli területeken.

BIOROCK telepítés az Alpokban

A BIOROCK házi szennyvíztisztító berendezései szabadalmaztatott töltettel működnek, segítve a szennyvízben lévő szennyező anyagok lebontását. Az egyedülálló töltet a jótékony baktériumok számára élőhelyet biztosít, ezáltal a vízben lévő szennyezőanyagok csökkenését eredményezi.

A BIOROCK egyedi háztartási szennyvízkezelő berendezései számos előnnyel rendelkeznek, ezek:

  • Kíváló tisztított vízminőség: A BIOROCK szennyvíztisztító berendezései jobb vízminőséget eredményeznek, mint a hagyományos szennyvízkezelési eljárások. A BIOROCK által tisztított szennyvíz számos vízminőségi előírás követelményeinek megfelel, azon túlmutató hatékonysággal képes a vizet megtisztítani. 
  • Környezetbarát és árammentes: Rendszereink működése árammentes, ezáltal csökkenti az energiafogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását.
  • Minimális környezeti hatás: A tisztított szennyvíz visszajutattása a természetes környezetbe nem jár szennyezéssel. A BIOROCK szennyvízkezelési eljárás a szennyvíz szennyezőanyag-tartalmának csökkentésével segíti a környezet védelmét.
  • Minimális karbantartási igény: Szennyvíztisztító berendezéseink kevesebb karbantartást igényelnek, mint a hasonló hagyományos szennyvíztisztítók. Miért? Mivel a BIOROCK tölteteinket nem kell olyan gyakran cserélni, mint más szennyvíztisztító technológiák esetén, élettartamuk akár a 10 évet is meghaladhatja. 
  • Kíváló megoldást nyújthatnak kereskedelmi intézmények, szállodák vagy hotelek számára is: A BIOROCK tökéletes megoldást kínál olyan létesítmények számára, ahol hosszú a zárva tartási időszak, mint például kempingek, hotelek vagy szállodák. Miért? Ezek a szennyvíztisztító berendezések hosszú ürítésmentes időszakkal rendelkeznek, így távolléte esetén Önnek nem kell aggódnia a karbantartás miatt. Megoldásaink akár 240 lakosegyenértéknyi vízterhelést is kibírnak, így tökéletesek nagy intézmények számára is!

Mint látható, a szennyvíztisztító berendezéseink számos előnnyel rendelkeznek. Amennyiben házi szennyvíztisztító rendszer telepítését tervezi és kérdése merülne fel, állunk rendelkezésére, hogy megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb megoldást. Vegye fel velünk a kapcsolatot!