321

Minden amit a szennyvízkezelésről tudnia szükséges! 

Minden amit a szennyvízkezelésről tudnia szükséges! 

Posted on 13 ápr 2022 by Lise Helluy

Szennyezett víz tábor

A népesség növekedésével a vízfogyasztás, ezzel arányosan pedig a vízszennyezés is növekszik! Feladatunk, egy olyan szennyvízkezelési technológia fejlesztése, amely egyszerre hatékony és mindenki számára elérhető,  a környezetbe kerülő szennyezett vizek mennyiségét csökkenti.

Először is fontos azt tisztázni, hogy mi is minősül szennyvíznek. Ide tartoznak a háztartásokból, közintézményekből származó vizek, de a hóolvadás és a szabadtéri tevékenységekből származó víz is. 

Ebben a cikkünkben rávilágítunk arra, hogy milyen lépéseket és módszereket alkalmazhatunk ezeknek a szennyvizeknek a tisztítására, illetve, hogy milyen jellemzőket kell figyelembe venni a megfelelő szennyvíztisztító rendszer kiválasztásakor.

MIÉRT OLYAN FONTOS A SZENNYVÍZTISZTÍTÁS?

Ivóvíz a kezekbenA szennyvíz különféle, biológiai, fizikai és kémiai szennyező anyagokat tartalmaz. Éppen ezért fontos gondoskodni arról, hogy a környezetbe kerülő víz tiszta, és újra felhasználható minőségű legyen, például mezőgazdasági célokra, talajöntözésre.

A cél a természet megóvása, ugyanakkor költség- és energiamegtakarítás.

 

 

MILYEN FOLYAMATOKBÓL ÁLL A SZENNYVÍZTISZTÍTÁS?

1. LÉPÉS: ELŐKEZELÉS

A szennyvíz tisztítása több lépésben valósul meg, minden lépés más módszeren alapul.

Elsődleges tartály részletes BIOROCKNyugodjon meg, az első két tisztási lépés - amelyekre a háztartási szennyvíztisztító berendezések műküdése épül - már önmagában megfelelő hatékonyságú tisztítást eredményez  bármilyen vegyszer vagy segédanyag nélkül is. Ez jó hír, igaz?

A víztisztítás első fázisa, a  fizikai vagy másnéven mechanikai tisztítási fázis folyamán a szilárd szennyeződések fizikai eltávolítása valósul meg. 

A mechanikai tisztítás az "Előkezelő tartályban" valósul meg. Gravitációs erő hatására minden, ami víz sűrűségénél nagyobb sűrűségű  szilárd anyag a tartály aljára süllyed, és minden, ami könnyebb, olajos anyag a felszínre úszik. Az előkezelt víz ezután egy előszűrőn áthaladva áramlik a kezelőagységbe, a biorekatortérbe. 

2. LÉPÉS:  BIOLÓGIAI TISZTÍTÁS

Bemutatjuk a második fázist, amely az előkezelés után következik. A BIOROCK-nál minden rendszerünk biológiai tisztítási módszert alkalmaz!

Ez a biológiai kezelési fázis a mikroorganizmusok élettevékenységén alapszik, ugyanis ezek a kis élő szervezetek, baktériumok a vízben jelenlévő szennyező anyagokkal táplálkoznak, eközben bontják le azokat. Így válik lehetővé az összes szennyező mikrorészecske eltávolítása a szennyvízből.

Baktériumok biorockKét típusú eljárás alkalmazható a víz biológiai kezelésére:

  • Aerob folyamat: Ezt a folyamatot alkalmazzuk BIOROCK szennyvízkezelő rendszereinkben. Amint már említettük a baktériumok a szennyvízben található szerves szennyező anyagokat használják fel tápanyagként, amelynek során CO2-vé alakítják azokat. Azonban ahhoz, hogy ez végbemenjen oxigén is szükséges. A baktériumoknak lélegezniük kell, akárcsak nekünk!

  • Anaerob folyamat (erjesztés): A vízben lévő szennyezőanyagok egy bizonyos hőmérsékleten erjedni kezdenek. Ellentétben az aerob folyamattól, itt nincs nincs szükség levegőre.

 

MONOBLOCK BIOROCK Részletes kép

A BIOROCK-nál közegészségügyi szempontból csak és kizárólag a lehető legkörnyezetbarátabb és legfenntarthatóbb  módszereket kívánjuk alkalmazni. Ezért megoldásaink szervetlen töltettel (kőzetgyapot) szűrik a vizet. A kétlépcsős ECOROCK és MULTIROCK rendszereink egy előkezelő tartályból és egy aerob kezelési eljárást alkalmazó bioreaktor egységből (kezelőtartály) állnak.

MILYEN MÓDSZERT KELLENE VÁLASZTANOM?

Az igényeinek leginkább megfelelő szennyvíztisztítási mód kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni, ezek a következők: a tisztítani kívánt szennyvíz típusa, a vízben található baktériumok, valamint a tisztított víz elhelyezésének módja.

Ne felejtse el, hogy a választott módszer(ek)nek mindig meg kell felelnie a helyi szabályozási előírásoknak.  A fenntartható fejlődési megközelítés érvényesítése érdekében a lehető legnagyobb mértékben óvnunk kell környezetünket.

Szeretné a piacon elérhető háztartási szennyvíztisztító rendszerek közül azt kiválasztani, amelyik a legkörnyezetbarátabb, leggazdaságosabb és leghatékonyabb megoldása otthona, étterme vagy akár szállodája számára? Szakértőink a rendelkezésére állnak, hogy segítsenek ebben Önnek.

Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail címen: info@biorock.hu

Gyermekek vizet isznak

 

A vízkezelés kulcsfontosságú eleme a környezetvédelemnek.

A tiszta víz visszajuttatása a természetbe, vagy mezőgazdasági célokra történő újrafelhasználása hozzájárul a biodiverzitás és bolygónk, így a jövő generációinak védelméhez.

Ha a szennvizet biológiailag tisztítjuk azelőtt, hogy visszavezetnénk a természetbe, azzal védjük a környezetet és az azt körülvevő biológiai sokféleséget, akkor hát mire vár?