321

5 tévhit a háztartási szennytisztító rendszerekről és a szennyvíztisztításról

5 tévhit a háztartási szennytisztító rendszerekről és a szennyvíztisztításról

Posted on 13 ápr 2022 by Lise Helluy

Számos tévhit kering a házi szennyvíztisztító rendszerekről és a szennyvíztisztításról. Sokan úgy vélik, hogy ezen rendszerek termeszétes velejárója a kellemetlen szag, és a nem megfelelő működés. Ez nem igaz!

Ebben a blogbejegyzésben megdöntjük a házi szennyvíztisztító berendezésekkel és szennyvízkezeléssel kapcsolatos öt leggyakoribb mítoszt. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni!

1. Tévhit: AZ OTTHONI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSEK NEM OLYAN HATÉKONYAN MŰKÖDNEK, MINT A NAGY, KÖZPONTOSÍTOTT SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEK

Hamis! A közcsatornás hálózati rendszerek és központi szennyvíztisztító telepek kíválóan működnek sűrűn lakott területeken, de nem alkalmas minden területen sem gazdaságilag, sem műszakilag, például vidéki kis településeken vagy tanyákon. Ilyen esetekben egy otthoni szennyvíztisztító rendszer ugyanolyan hatékony megoldást kínál, mint a kollektív rendszerek nagyobb városokban és településeken. 

Például a BIOROCK szennyvíztisztító rendszereket kis közösségek, otthonok, valamint szállodák és nyaralók szennyvizének kezelésére tervezték. Háztartási szennyvíztisztító rendszereink kíváló alternatívát jelentenek olyan területeken ahol a domborzati viszonyok nem teszik lehetővé csatornahálózat kiépítését, vagy ahol az gazdaságilag nem megvalósítható. Miért? Rendszereink hihetetlenül kompaktak, és árammentesen működnek.

A BIOROCK otthoni szennyvízelvezető rendszerek a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemelnek a kiváló minőségű szennyvíz tisztítás érdekében! Ezek után a háztartási szennyvíztisztító rendszereket más színben fogod látni, mint korábban! 

2. Tévhit: TELJESEN NORMÁLIS, HA KELLEMETLEN SZAGOKAT ÉRZÉKELÜNK!

Sokan azt hiszik, hogy az otthoni szennyvíztisztító berendezések szörnyű szagokat bocsátanak ki. Ez azonban általában nem így van! Ha rendszere az előírtaknak megfelelően karbantartott és optimálisan működik, nem tapasztalhat kellemetlen szagokat.

Ha kellemetlen szagokat érez, akkor valószínű, hogy rendszere nem kellőképpen működik, ezt egy szakemberrel szükséges ellenőriztetni. A lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot  képzett csapatunkkal, a rendszer ellenőrzése és javítása érdekében. Ne várja meg, amíg a probléma súlyosbodik!

Kellemetlen szagot abban az esetben is tapasztalhatunk, ha szellőzést rosszul tervezték vagy nem megfelelően építették ki. Ezért szükséges a tartály megfelelő szellőztetéséről rendkívül körültekintően gondoskodni (lakóterek feletti elszívás). 

Szerencsére a BIOROCK szellőzőrendszereket higiéniai szakértők és tapasztalt mérnökök tervezték. Ezért tartályaink nagyon jól szellőznek, rendszereink teljesen szagtalanok. Élvezze újra békében kertje nyugalmát!

 

3. Tévhit: A RENDSZER LEÜRÍTÉSÉT BÁRKI KÉPES ELVÉGEZNI

Ez nem igaz! Fontos, hogy egy szakcég képzett szakembere végezze az otthoni rendszer ürítését.  

A tartály ürítését minden esetben szakemberrel kell elvégeztetni, hozzá nem értő semmilyen körülmények között nem végezheti el ezt! Ugyanis a tartályban vezsélyes gázok és káros baktériumok is lehetnek. 

Amit bárki megtehet, hogy időnként ellenőrzi az iszap szintjét a tartályban. Ez egy rövid betekintést jelent az aknanyíláson keresztül, ehhez segítségül akár egy botot is használhat. Néhány óvintézkedés ilyen esetben is szükséges, mielőtt betekint az erre a célra kialakított nyíláson keresztül, felnyitás után pár percig hagyja szellőztetve a tartályt, és soha ne hajoljon közvetlenül a nyílás fölé, kinyitáskor veszélyes gázok távozhatnak a tartályból. Gyermekeit, háziállatait mindig tartsa távolt a működő rendszertől. 

4. Tévhit: A HÁZI SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZEREM 15 ÉVE NEM VOLT KARBANTARTVA, KITAKARÍTVA, DE MÉG MINDIG TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK!

Ne olyan gyorsan! A házi szennyvíztisztító rendszerek karbantartása nagy mértékben hozzájárul, ahhoz hogy rendszere hosszútávon, hatékonyan működjön. Egyszerű megoldásnak tünhet jól működő rendszer esetén egy-két karbantartás kihagyása, de ez komoly jövőbeni problémához vezethet.  

Az előírt karbantartás kihagyása esetén a rendszer csővezetékei az idő előrehaladtával fokozatosan eltömődnek, a tartály előbb utóbb telítődik, a tisztítást végző mikroorganizmusok nem tudják hatékonyan tenni a dolgukat. Az előírt ürítések figyelmen kívül hagyása esetén, az iszap csak halmazódik a tartályban, majd egy idő után eléri a csővezetékeket. 

Ezen problémák elkerülése érdekében azt tanácsoljuk, hogy végezze el rendszere megadott időközönkénti, előírt karbantartását, amely lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy tegyék a dolgukat és eltávolítsák a szennyvíz szennyezőanyagait.

5. TÉVHIT: A HELYI HATÓSÁG DÖNT A TELKEMRE BEÉPÍTHETŐ HÁZI SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER TÍPUSÁRÓL.

Bár igaz, hogy egyes esetekben a háztartási szennyvíztisztító rendszerek telepítése előtt engedélyt kérni az önkormányzattól, de ez nem azt jelenti, hogy Önnek nincs beleszólása a rendszer típusának megválasztásába. Az Önkormányzati engedélyt egy már konkrét kiválasztott bernedezésre szükséges megkérni, melynek kiválasztásában a BIOROCK szakértő csapata örömmel áll az Ön rendelkezésére. 

Végezetül ne feledje, hogy a háztartási szennyvíztisztító rendszerek nem mindegyike egyforma! Mindenképpen nézzen utána, és válassza ki az Önnek és igényeinek leginkább megfelelő rendszert. A BIOROCK házi szennyvíztisztító rendszereket az Ön kényelmét és biztonságát szem előtt tartva terveztük – így biztos lehet benne, hogy rendszere minden kellemetlen meglepetés nélkül, tökéletesen fog működni.

Háztartási szennyvíztisztító rendszert keres? Tekintse meg rendszereinket most!!