Milyen típusú háztartási termékek használhatók otthoni szennyvíztisztító rendszer megléte esetén?

Milyen típusú háztartási termékek használhatók otthoni szennyvíztisztító rendszer megléte esetén?

Posted on 13 ápr 2022 by Lise Helluy

Milyen típusú háztartási termékek használhatók otthoni szennyvíztisztító rendszer megléte esetén?

Már rendelkezik BIOROCK berendezéssel, vagy szeretne beruházni valamelyik szennyvízkezelési berendezésünkre? Annak érdekében, hogy egy már meglévő, vagy új berendezés hosszútávon és megbízhatóan képes legyen működni fontos tudnia, hogy bizonyos termékek nem kerülhetnek be bioreaktoregységeinkbe.

Ebben a bejegyzésben felsoroljuk azokat az anyagokat, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk, és azokat, amelyeket kerülnie szükséges a BIOROCK szennyvíztisztító berendezés megfelelő működésének érdekében.

Mindenekelőtt elengedhetetlen elmondani, miért lehetnek egyes termékek vagy anyagok veszélyesek rendszerünkre nézve.

MIÉRT NEM HASZNÁLHATOK BÁRMILYEN ANYAGOT VAGY TERMÉKET, HA RENDELKEZEM HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSSEL?

A korábbi gyakorlat szerint kizárólag a WC-kből származó szennyvíz került az előkezelő (elsődleges-gyűjtő) tartályba. Napjainkban azonban minden, a háztartásban keletkező szennyvíz (zuhanyzóból, mosógépből, konyhából származó szennyvíz) ebbe az előkezelő tartályba kerül; innen ered az „Előkezelő vagy elsődleges tartály” elnevezés.

mikrobákEbből kifolyólag ebbe az előkezelőtartályba kerül a vízzel együtt a lakás takarítása során felhasznált összes vegyszer, amely innen a biológiai tisztítást végző tartályba, a bioreaktoregységbe kerül. 

Biológiai szennyvíztisztítás során kis baktériumok (élő szervezetek) "falják fel" a szerves szennyeződéseket. Ezeknek a baktériumoknak a segítségével tud hatékonyan működni környezetbarát berendezésünk.

Ezért kell nagyon óvatosnak lenni! Mivel az egész rendszer, maga a szennyvíz tisztítás élő szervezetek működésén alapszik, bizonyos termékek használata veszélyeztetheti ezeknek a kis baktériumoknak az egészségét, ezáltal a tisztítási hatékonyságot! Ezen kis élőszervezetek nélkül a tisztítás leáll, a tartály kellemetlen szagok forrásává válik,  előbb utóbb pedig eltömödik és túlcsordul.

Ezeknek a mikroorganizmusoknak az épsége érdekében íme néhány hasznos tanács.

 

TERMÉKEK ÉS ANYAGOK, AMELYEKET NEM KERÜLHETNEK A RENDSZERBE:

Amint az a berendezés használati útmutatójában is olvasható, tilos bizonyos termékek berendezésbe történő ürítése, ezek például:

 • Olajok, például motorolaj
 • Viaszok és gyanták
 • Festékek és oldószerek
 • Szénhidrogén alapú termékek (benzin, kőolaj stb.)
 • Bármilyen peszticid, baktériumölő, mérgező anyag, sav és lúg termék.

Ezeket az anyagokat egy külön erre a célra létesített gyűjtő- és újrahasznosító központba kell leadni.

antibakteriális törlőkendőkA baktériumok védelme, szaporodása érdekében nem szabad  fehérítőt vagy nátronlúgot tartalmazó tisztítószereket alkalmazni. Ezenkívül ne használjon olyan tisztítókendőt sem, amely antibakteriális szereket tartalmazhat, ezek károsok a szennyvíztisztítás hatékonyságára.

 

 

 

Néhány jó tanács:

 • Legyen óvatos az esetlegesen fehérítőt is tartalmazó mosogatógép tablettákkal! Vásárlás előtt mindig ellenőrizze az összetételét.
 • Ne öntse sem a lefolyóba, sem a WC-be az étolajat, dobja közvetlenül a szemétbe!
 • Ne engedje az esővizet vagy a medence vizet a csatornába.
 • Kerülje a biológiailag nehezen lebomló anyagokat is, mint például a kávépárna, cigarettacsikk, női higiéniai termékek és macskaalom lefolyóba dobását.

Szerencsére számos természetes összetevőkből álló termék létezik, amelyek helyettesíthetik a vegyszeres tisztítószereket. Ezek a termékek, amelyeket az alábbiakban részletezünk, környezetbarát és biztonságos alternatívák mind a szennyvíztisztító rendszer, mind a bolygónk szempontjából is.

NÉHÁNY TERMÉSZETES ALAPANYAGÚ TERMÉK:

Az alább javasolt  termékek az emberi egészségre, a környezetre, és a tisztító berendezésre nézve is biztonságos alternatívákat kínálnak a vegyszeres háztartási tisztítószerek kiváltására:

 • Fehér ecet:  Tisztítás, fertőtlenítés, vízkő eltávolítás – ez a varázslatosan sokoldalú termék biztonságosan használható.
 • Szódabikarbóna: Használja takarítási céllal, ruhái fehérítésére vagy akár szépségápolási célokra! Fehér ecettel kombinálva kíválóan alkalmas vízkő vagy egyéb lerakódások eltávolítására. Meg fog lepődni hatékonyságán!

Szódabikarbóna

 • Szappanok (fekete, lenmagolaj vagy Marseille): ezek a többcélú termékek eltávolítanak bizonyos baktériumokat, de a szennyvíztisztítást végző mikroorganizmusokra nem károsak. Kellemes illatot hagynak a ruhaneműben vagy bármilyen felületen.
 • Citrom: természetes citromsav tartalmi miatt ez az egyik legjobb fertőtlenítőszer. Tökéletes megoldás zsírtalanításra és fényesítésre, miközben frissítő illatot hagy maga után.

Citromlé háztartási termék

Most már tisztában van a kerülendő anyagok listájával, és az azokat tökéletesen helyettesítő természetes termékekkel is. Csak egy apró változtatás a korábbi gyakorlatokon, és biztos lehet benne, hogy nem okoz kárt BIOROCK kezelőberendezésében.

Ennek a néhány tippnek köszönhetően berendezése hosszútávon és megbízhatóan fog működni. Ha mégis bármilyen probléma merülne fel, vagy kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot webhelyünkön keresztül. Örömünkre szolgál, ha segíthetünk Önnek!